Sunday, May 25, 2014

Δερματικές αλλεργίες προκαλεί η χρήση κινητών τηλεφώνων


Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανίσουν οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων ως απόρροια της επαφής του δέρματος με τα μεταλλικά μέρη της συσκευής, αποφαίνεται διεθνής επιστημονική ομάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Allergy, Immunology and Pulmonology

Επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Δρ Κλερ Ρίτσαρντσον, συνεργάστηκε με ειδικούς από το Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον Δρ Γιάκομπ Τάισεν, και διαπίστωσαν ότι το νικέλιο, το κοβάλτιο και το χρώμιο που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, μπορεί να προκαλέσουν δερματική αλλεργία. 

Μάλιστα, αναφέρονται ήδη σε τουλάχιστον 37 περιστατικά αλλεργικής δερματίτιδας που διαπιστωμένα αποδίδονται στα μεταλλικά μέρη των κινητών τηλεφώνων. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούσαν το πρόσωπο, και οι επιστήμονες εικάζουν ότι σχετίζονται με την συχνή χρήση της συσκευής και της κοντινής επαφής με το δέρμα. Μεταξύ των ασθενών με δερματικήαλλεργία εξαιτίας του κινητού τηλεφώνου συγκαταλέγεται και ένα μεμονωμένο περιστατικό 17χρονης κοπέλας από τη Γαλλία, που εμφάνισε ερεθισμό στην περιοχή του στέρνου, διότι στερέωνε τη συσκευή στον στηθόδεσμό της. 

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι κατά γενική ομολογία οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα αφορούσαν διαρκή χρήση του κινητού τηλεφώνου για περισσότερη από μισή ώρα ή για περισσότερη από μια ώρα την ημέρα. 

Τόσο, η Δρ Ρίτσαρντσον, όσο και ο Δρ Τάισεν επισημαίνουν ότι, οι δερματολόγοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την πιθανότητα αλλεργική αντίδρασης στους ασθενείς συνέπεια της χρήσης του κινητού τηλεφώνου, δεδομένου ότι ορισμένες συσκευές έχουν μεταλλικά μέρη, όπως από νικέλιο ή κοβάλτιο. 

Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση, καθώς το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο ιδίως απέναντι στο αλλεργιογόνο νικέλιο. Οι νέοι κάτω των 18 ετών αποτελούν το 41% των συνολικών περιστατικών μέχρι σήμερα. 

«Με την διαρκώς αυξανόμενη χρήση των ‘έξυπνων’ κινητών τηλεφώνων, τα οποία, εκτός από τις τυπικές λειτουργίες ενός τηλεφώνου, διαθέτουν δυνατότητες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύνδεσης στο διαδίκτυο και ηλεκτρονικών παιγνιδιών, είναι πιθανό ότι όλο και μεγαλύτεροι αριθμοί ανθρώπων θα αναπτύσσουν αλλεργική δερματίτιδα», προβλέπει η Δρ Ρίτσαρντσον.

Η χρήση πλαστικής θήκης, η χρήση της συσκευής μακριά από το πρόσωπο και γενικά από το δέρμα, καθώς και η χρήση τηλεφώνου που δεν έχει εμφανή μεταλλικά μέρη, αποτελούν, κατά τους ερευνητές, τις ενδεδειγμένες λύσεις, κυρίως για όσους έχουν επιρρέπεια στις αλλεργικές αντιδράσεις. 


Πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment